Haarp Nedir? sorusunun cevabı sizin için bu fikrin ortaya çıktığı kuramlardan Haarp Teknolojisinin geliştirilmesine kadar olan süreci ifade ediyorsa konuya linki ziyaret ederek başlamanızı önererek yazıya başlayalım. Bu yazımızda Haarp Nedir? sorusunu Haarp Projesi ve Haarp Teknik özelliklerini irdeleyerek açıklamak istiyoruz.

Haydi Başlayalım..

Haarp Nedir?

Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi Haarp;

  • Ülkelerin sahip oldukları uyduları yok edecek bir vuruş,
  • Saldırı füzelerine karşı bir kalkan,
  • Dünya’daki herhangi bir bölgedeki haberleşmeyi tamamen keserken kendi haberleşmemizi mümkün kılan bir verici,
  • Doğa kontrolünü mümkün kılan bir silah,
  • Dünya’nın derinliklerini tarayarak gizli üsleri, depoları ya da madenleri bulabilen bir tarayıcı.
  • İnsanların zihinlerine kazıyacağı mağlubiyet hissiyle kazanılan bir zaferin mimarı

olarak Dünya kamuoyunda tartışılan özelliklerini yansıtacak biçimde tanımlayabiliriz.

Haarp Teknolojisi Özellikleri

Bernard Eastlund’un önceki yazıda bahsettiğim ilk patentinde ortaya koyduğu gibi icadın çok büyük enerji ihtiyacı, projenin yürütüldüğü Alaska’daki kaynaklarla yakından ilişkilidir. Resmi olarak proje, Alaska’da Gakona askeri üssünde yürütülmektedir. Ancak Poker Flats olarak bilinen bölge de çalışmaların yürütüldüğüne iddialar da mevcuttur. Çalışmalar Haarp’in kendi web sayfasında 62 deg 23.5 min North Latitude,145 deg 8.8 min West Longitude olarak verilmektedir.

Haarp Nedir?
Haarp Nedir?

Haarp vericilerinin çalıştığı iyonosfere yönlendirilecek ışınlar, iyonosferi ve atmosferin birbiriyle etkileşimli diğer katmanlarını ısıtır. Bu nedenle bu vericilere iyonosfer ısıtıcıları denilmektedir.

Programın özü, iyonosfer güçlendirme ve yönlendirme teknolojisinin Savunma Bakanlığı amaçları için potansiyel kullanımını değerlendirmek için gerekli öncü deneyleri yapabilecek şekilde eşsiz bir iyonosfer ısıtma becerisi geliştirmektir.

Ancak, Haarp’in içinde bulunan faz sıralı sistem bir radar değil, çok yüksek frekansların iyonosferdeki bazı noktalara odaklanmasında kullanılan sistemdir. Bu nedenle bazı Haarp karşıtları, bu teknolojinin kullanımının Dünya üzerindeki herhangi bir noktada Gamma Patlamaları yaratabilecek güçte olduğunu savunmaktadırlar.

180 adet IRI denilen HF anteni ile tamamlanması planlanan tesisin sahibi ABD Savunma Bakanlığıdır. Sekiz sütun, altı sıradan oluşacak IRI vericilerinin bulunduğu kulelerin tepesinde, 2,8-7 MHZ ile 7-10 MHZ aralığında çalışacak biçimde ayarlı iki çift kutuplu anten, her kulenin tepesinde büyük bir X oluşturacak biçimde yerleştirilmiştir. Antenlerin yanında yerden 4,5 m. yükseğe yerleştirilen kafeslerle, RF dalgaların yere yansımaları tekrar yukarı doğru yönlendirilirken, aynı zamanda ışınların yoğunlaşması da sağlanmıştır. Temel olarak bu kafeslerle vericileri üzerlerinde bulunduran kuleler, birbirlerinden 25 m. uzaklığa sahiptirler.

HAARP Projesinin çekicisi olan IRI vericileri iyonosferin bir bölümünü geçici olarak tetiklemek amacıyla kullanılmaktadırlar. Resmi belgeler hükümetin Haarp için niyetini üst atmosferik ve güneş-dünya araştırmaları için önemli bir arktik tesis oluşturmak şeklinde açıklamaktadır. Proje, HF’da yüksek enerji çıkışları ile iyonosferin ısıtılması ve burada bir takım değişimler yapılarak etkilerinin incelenmesi için başlatılmıştır. 

Haarp Nedir?
Haarp Nedir ve İyonosferi nasıl kullanır?

Haarp Teknolojisinin İyonosferi Kullanımı

İyonosferin Özellikleri

Yeryüzünden uzaya doğru sırasıyla troposfer, stratosfer, ozonosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer tabakaları bulunmaktadır. Her bir tabakanın önemli görevleri olmasına karşın iyonosfer, radyo haberleşmesinde kullanılan dalgaları bünyesindeki elektrik yüklü gaz molekülleri ile yansıtarak uzak noktalar arasında haberleşmeyi mümkün kılması bakımından bizim için ayrı bir yere sahiptir. Haarp bakımından bizi ilgilendiren kısımda aslında bu noktadır.

İyonosferin özelliği, içindeki gaz moleküllerinin iyon ve serbest elektronlara ayrılmış olmasıdır. Bu tabaka 60–80 Km. yükseklikten başlayıp 1000–2000 Km.ye kadar çıkar. İyonlaşmanın nedeni ise güneşin morötesi ışınımıdır. İyonlaşma sonucu ortaya çıkan serbest elektronlar, iletkenlik yaratırlar. Bu elektronlar üzerlerine bir dalga geldiğinde salınmaya başlarlar ve sanki bir verici anten gibi yer yüzeyine dalga yayarlar. Böylece aşağıdan gelen dalga tekrar geri yansıtılmaktadır. Elektron yoğunluğunun çok fazla olması ise dalganın yarattığı salınımın üst tarafa transfer olmasına neden olur. Böylelikle yansıma engellenmektedir.

       İyonosfer kısa dalga radyo yayınlarını yansıtan ve bu dalgaların, örneğin İstanbul’dan Ankara’ya gönderilmesine olanak tanıyan iletici bir katmandır. Kısa dalgalar herhangi bir radyo yayını için yeterli olabilirken, bu sinyaller uzun mesafelerde daha önce anlattığımız nedenlerden dolayı sinyal gücünde meydana gelen kayıplarla beraber hava şartlarından da olumsuz yönde etkilenirler. Kısa dalgaların aksine, aşırı yüksek frekans dalgaları çok daha kısa dalgalardır. Ve çevresel etmenlerden daha az etkilenerek sinyal kaybı bakımından da avantaj sağlarlar. Bu bakımdan noktadan noktaya uzak bağlantılarda daha çok tercih edilmektedirler.

Maalesef EHF dalgaları iyonosferden doğal olarak yansımayarak sıçrarlar. Bu nedenle HF dalgaların tek bir doğrultuda yayıldıkları söylenir. Kendi uydu antenimizin belirli doğrultuda yayınları almasının nedeni de budur. 

Haarp Fikri ve İyonosfer

Eastlund HF ve EHF dalgaların iyonosferdeki bir nokta boyunca aşırı yüksek güç ihtiva ettiğini keşfetti. Bu olduğunda ise iyonosfer depolanan elektrik enerjisinden dolayı daha sıcak bir hal alıyordu. Bu durum kimilerine atmosferin pişirildiği fikrini düşündürebilecektir. Isınan iyonosfer aynen ısıtılan bir plastikteki gibi daha yukarda atmosferik bir çıkıntıya neden olur. Eastlund bu çıkıntının hem daha yukarda olmasından dolayı yatayda daha iyi bir iletime olanak tanıdığını hem de radyo dalgalarını bu noktadan daha iyi yansıdığını keşfetti. Eastmund, normalde iyonosferi delerek uzaya geçen ELF ve mikrodalga sinyallerin güçlerini daha fazla kaybetmeden saptırılabilir olduklarını keşfetti. Buna lens etkisi adını verdi.

Sonuç olarak diyebilirim ki Bu yazımızda Haarp nedir? sorusunu teknik özelliklerini irdeleyerek açıkladık. Sonraki yazılarımızda Haarp nedir? sorusunu son olarak Haarp’in kullanım amaçlarını açıklayarak konuyu tamamlamak istiyorum.

Mutlu Günler..

, ,
Benzer
Latest Posts from REBluent

1 Comment

  1. […] yazılarımızda Haarp Nedir? sorusunu detaylı biçimde […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir